Υπόθεση εργασίας: μέχρι τώρα έμενες μόνος, απολάμβανες να γράφεις στη μηχανή σου ό,τι ώρα και να ερχόταν η έμπνευση ή η όποια όρεξη να το κάνεις. Κάποια στιγμή όμως αυτό αλλάζει και δε μένεις πια μόνος. Τι κάνεις, λοιπόν, όταν κάποιος κοιμάται στο σπίτι και μάλιστα νωρίς και γι' αυτό είναι αδύνατον να γράψεις τις ώρες που χαλαρώνεις με τη ...φασαριόζικη μηχανική γραφομηχανή;
Η ησυχία δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις μηχανικές γραφομηχανές (τόσο τις χειροκίνητες όσο και τις ηλεκτρικές), αφού ακόμα και η λιγότερο θορυβώδης, κάνει αρκετή φασαρία όταν γράφεις ώστε να καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη τη χρήση της σε σπίτι όπου κατοικεί οικογένεια και ειδικά τη νύχτα. Απ' ότι φαίνεται, ήρθε η ώρα να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να λοξοκοιτάξουμε για εναλλακτική λύση σε άλλες προτάσεις που έφερε η εξέλιξη της τεχνολογίας στις γραφομηχανές και μπορούν, κυριολεκτικά, να μας λύσουν τα χέρια.
Οι ηλεκτρονικές γραφομηχανές εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές, που η χρήση τους είναι σε γενικές γραμμές ίδια με τις απλές μηχανικές, προσέφεραν κάποια νέα πλεονεκτήματα στον χρήστη. Ήταν ελαφρύτερες (οι φορητές τουλάχιστον), τύπωναν ομοιόμορφα και επειδή δεν χρησιμοποιούσαν σφυράκια για να γράφουν, απαιτούσαν λιγότερη δύναμη από τον χρήστη και κατά συνέπεια ήταν πολύ πιο ήσυχες. Επίσης, αντί για παραδοσιακή μελανοταινία, τύπωναν με τη χρήση ειδικής ταινίας σε κασέτα - που η κάθε εταιρεία έβγαζε τη δική της. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι συγκεκριμένες μηχανές έχουν μικρότερο μερίδιο στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για τις γραφομηχανές που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Η απλή τυπική μελανοταινία που χρησιμοποιούν οι μηχανικές και πολλές ηλεκτρικές γραφομηχανές είναι ακόμα σε παραγωγή και είναι ίδια για τα περισσότερα μοντέλα, ενώ οι "μελανοκασέτες" των ηλεκτρονικών γραφομηχανών δεν παράγονται πια.
Εξαίρεση, αποτελεί μια υποκατηγορία ηλεκτρονικών γραφομηχανών στην οποία ανήκει και το μοντέλο που θα εξετάσουμε εδώ. Είναι οι θερμικές γραφομηχανές, που επίσης χρησιμοποιούν μελανοκασέτες, αλλά μπορούν να γράφουν και χωρίς αυτές, με τη χρήση της θερμικής τους κεφαλής σε θερμικό χαρτί - που παράγεται κανονικά ως και σήμερα. Είναι η ίδια τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν σήμερα τα τερματικά των καρτών, πολλές ταμειακές μηχανές, τα τηλεομοιότυπα (φαξ), τα ΑΤΜ των τραπεζών κ.α.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια θερμική ηλεκτρονική γραφομηχανή της Brother, το μοντέλο EP-150, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987. Φέρει σειριακό αριθμό Β93770979, είναι κατασκευασμένη το 1989 στην Ιαπωνία, είναι πολύ ελαφριά, μόλις 2,7 κιλά και λειτουργεί με ρεύμα αλλά και με μπαταρίες για να χρησιμοποιείται εύκολα παντού. Γράφει ελληνικά και αγγλικά, έχει λειτουργία αριθμομηχανής(!), αυτοματοποιημένο ορισμό περιθωρίων σελίδας και στηλοθέτη, γράφει έντονα γράμματα (bold), κάνει υπογράμμιση κειμένου (underline) και διαθέτει τριπλή επιλογή διάκενου γραμμής. Η γραφομηχανή χρησιμοποιεί μελανοκασέτα της Brother που, όπως είπαμε, δεν παράγεται πια και μπορεί να βρεθεί μόνο ως στοκ, ωστόσο με τη χρήση θερμικού χαρτιού, χωρίς κασέτα, η θερμική κεφαλή τυπώνει κανονικά - κάτι εξαιρετικά βολικό και οικονομικό. Το πιο πιθανό είναι, ελλείψει manual να υπάρχουν κι άλλες λειτουργίες της γραφομηχανής που ακόμα δεν έχω καταλάβει. Ακόμα κάνω χάζι το πολύ διακριτικό αλλά άχαρο "μπιπ" που κάνει η μηχανή όταν γράφοντας πλησιάζεις στο τέλος της γραμμής, αντί για το κουδουνάκι των μηχανικών γραφομηχανών.
Οι μηχανές αυτού του τύπου είναι ιδανικές για ήσυχο γράψιμο και διακριτικότητα όπου χρειάζεται, αφού είναι σαν να γράφεις σε φορητό υπολογιστή, ενώ ο μόνος θόρυβος που κάνουν είναι αυτός της κεφαλής όταν τυπώνει και όταν αλλάζει γραμμή, που και πάλι δεν είναι καθόλου δυνατός. Οι μηχανές αυτές έχουν βέβαια και τα μειονεκτήματά τους, αφού η ποιότητα της εκτύπωσης απέχει από αυτή μιας καλής μηχανικής γραφομηχανής, ενώ το θερμικό χαρτί, εφόσον τους γίνει τέτοια χρήση, απαιτεί περισσότερη προσοχή και ιδιαίτερη μεταχείριση. Η δική μου έχει μια ελάχιστα χρησιμοποιημένη μελανοκασέτα, οπότε έχω περιθώριο να δουλέψω με αυτήν, προτού αναζητήσω άλλη κασέτα στο διαδίκτυο ή περάσω στο θερμικό χαρτί.
Επίσης, ναι, πρέπει να το πούμε κι αυτό: εμφανισιακά, καμία από αυτές τις μηχανές δε μπορεί να σταθεί πλάι στις υπέροχες κλασικές μηχανικές γραφομηχανές. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μειονεκτήματα φαίνονται λιγότερο σημαντικά μπροστά στο πρακτικό κομμάτι, την ευκολία που προσφέρει μια τέτοια μηχανή να χρησιμοποιείται αθόρυβα και διακριτικά.
Πέρα από τη σειρά EP της Brother, κάποια άλλα μοντέλα θερμικών γραφομηχανών, αν θέλετε να τις εξερευνήσετε περισσότερο, είναι οι Canon Typestar, η Sharp PA-1050, η σειρά EXD της Silver Reed, οι μηχανές Thermalwriter της Panasonic και οι μηχανές Casiowriter της Casio. Κλείνω την ανάρτηση με ένα βίντεο από το θαυμάσιο κανάλι του συλλέκτη Joe Van Cleave στο YouTube, στο οποίο συγκρίνει μοντέλα θερμικών γραφομηχανών, μέσα στα οποία και ένα της σειράς EP της Brother.
0 Σχόλια