Οι κλασικές γραμμές της, ο όμορφος χρωματικός συνδυασμός του μπεζ με το κρεμ, το χρυσαφένιο λογότυπο της Singer πάνω από τα αριθμητικά πλήκτρα, δεν αφήνουν το βλέμμα αδιάφορο, η πραγματική γοητεία της, όμως, αποκαλύπτεται όταν αρχίζεις να τη χρησιμοποιείς. Και αυτό γιατί μέσα στον μηχανισμό της κρύβεται η δύναμη μιας Royal.
Οι πρώτες γραφομηχανές με το όνομα της Singer κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, κατασκευασμένες από τη Remington και τη Royal, στην ουσία μοντέλα ήδη υπάρχοντα που έφεραν το λογότυπο της Singer - για παράδειγμα το μοντέλο Remington Monarch, κυκλοφόρησε ως Singer Graduate και η Royal Royalite με λίγες τροποποιήσεις ονομάστηκε επίσης Graduate αλλά και Scholastic. Ήταν η περίοδος που η Singer αποφάσισε να ανοιχτεί και σε άλλες αγορές πέραν αυτής των ραπτομηχανών, κυκλοφορώντας μεταξύ άλλων ηλεκτρικές σκούπες, πικ-απ, ραδιόφωνα και γραφομηχανές.
πηγή: oz.Typewriter blog
Παραδόξως, όπως διαβάζω στο εξαιρετικό ιστολόγιο του Robert Messenger, η Singer με τη Remington είχαν "συναντηθεί" για πρώτη φορά πολύ παλαιότερα, στα πρώτα χρόνια της ιστορίας των γραφομηχανών, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1870. Τότε, η Remington, έχοντας βγάλει στην αγορά την πρώτη της γραφομηχανή και αναζητώντας τρόπους να τη διαθέσει σε όλο τον κόσμο, προσέγγισε τη Singer που είχε ήδη δημιουργήσει ένα αξιόλογο παγκόσμιο δίκτυο διάθεσης των διάσημων ραπτομηχανών της. Η Singer τότε αρνήθηκε.
H ελληνική εκδοχή του κλασικού σήματος της Singer.
Δε θα ταίριαζε στην καθιστή κοπέλα να δουλεύει και σε μια γραφομηχανή;
Για ολόκληρη την υπόλοιπη δεκαετία του 1960 οι γραφομηχανές Singer παράγονταν κυρίως από τη Royal, αλλά και από τη Smith Corona η οποία κυκλοφόρησε για λογαριασμό της Singer και ηλεκτρικές γραφομηχανές. Αργότερα, ακολουθώντας τη "μόδα" της εποχής (και τη μοίρα της Royal) η παραγωγή πέρασε στα χέρια της ιαπωνικής Silver Seiko έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οπότε και η Singer σταμάτησε να διαθέτει γραφομηχανές.
Η γραφομηχανή Singer Τ-64, βασίζεται στο μοντέλο Century της Royal, μια μεσαία-φορητή μηχανή που διαθέτει και τα περίφημα "magic margins", ένα πατενταρισμένο σύστημα πιο γρήγορου ορισμού περιθωρίων σελίδας. Η Century μαζί με άλλα φορητά μοντέλα της Royal, κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο της Halberg στην πόλη Cuijk της Ολλανδίας, που εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία το 1954 και φημιζόταν για την ιδιαίτερα ποιοτική δουλειά στα υλικά κατασκευής και τη συναρμολόγηση.
Royal Century - πηγή: eBay
Πρόκειται για μια πραγματικά αξιόλογη, ποιοτική γραφομηχανή που προσφέρει άνεση και αξιοπιστία κατά τη δακτυλογράφηση, ενώ αξίζει να σημειώσω ότι είναι και αρκετά πιο ήσυχη σε σχέση με άλλες γραφομηχανές που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει. Η συγκεκριμένη Τ-64 φέρει σειριακό αριθμό 6332732, που, ακολουθώντας τους αριθμούς σειράς της Royal για τις μηχανές Century, μας δίνει σαν έτος κατασκευής (πιθανότατα) το 1965. Είναι μια Singer που, δεν ράβει, τυπώνει λέξεις και κεντάει!
0 Σχόλια