Μαθήματα δακτυλογράφησης σε δίσκους


Στα χρόνια που οι γραφομηχανές κυριαρχούσαν στους χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση, η σωστή, ακριβής και γρήγορη δακτυλογράφηση αποτελούσε ένα θεμελιώδες προσόν. Μαθήματα δακτυλογράφησης είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολείων, εξειδικευμένων εκπαιδευτηρίων (όπως πχ οι σχολές γραμματέων), υπήρχαν ωστόσο και λύσεις για εκείνους που επιθυμούσαν να μάθουν δακτυλογράφηση στην άνεση του σπιτιού τους, τα μαθήματα σε δίσκους.

Οι δίσκοι εκμάθησης δακτυλογράφησης αποτέλεσαν καινοτόμο προσέγγιση, καθώς ήταν μια λύση προσιτή από ένα πολύ ευρύτερο κοινό (τα περισσότερα νοικοκυριά, αν όχι όλα, διέθεταν πικ απ), μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα κάθε ηλικίας και να προσφέρουν μια βασική εκμάθηση στο χρόνο και το πρόγραμμα που ο καθένας μπορούσε να ακολουθήσει, επαναλαμβάνοντας τα μαθήματα όσες φορές επιθυμούσε.



Οι δίσκοι αυτοί περιελάμβαναν οδηγίες και ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες να βελτιώσουν τις δεξιότητες δακτυλογράφησης, αλλά και επιπλέον χρήσιμες συμβουλές, όπως πχ για τη σωστή στάση του σώματος. Οι μαθητές άκουγαν τις οδηγίες και στη συνέχεια, ασκούνταν με τα κείμενα που εκφωνούνταν ή περιέχοντας σε κάποιο συνοδευτικό έντυπο. Τα μαθήματα αυτά ήταν απόλυτα συμβατά με το εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής. 

Σήμερα, οι δίσκοι αυτοί έχουν φυσικά περισσότερο συλλεκτική αξία, αποτελούν ωστόσο ένα πολύ γοητευτικό στοιχείο μιας εποχής αλλά και της εκπαιδευτικής ιστορίας. Στο YouTube είναι ελεύθερα διαθέσιμοι μερικοί τέτοιοι ενδιαφέροντες δίσκοι, δύο από τους οποίους βλέπουμε εδώ, ο πρώτος της Smith Corona από το 1961 και ο δεύτερος της Brother από το 1960.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια