6/recent/ticker-posts

Γραφομηχανές με πληκτρολόγιο ABC - ένα όμορφο παράδοξο


Όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο με τα γράμματα σε διάταξη QWERTY, στις γραφομηχανές μας, στους υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και γενικά σε κάθε συσκευή με δυνατότητα εισαγωγής κειμένου. Πολλοί επίσης ίσως γνωρίζετε ότι εκτός από την διάταξη QWERTY υπάρχουν και άλλες διατάξεις πληκτρολογίων, όπου η θέση των γραμμάτων διαφοροποιείται ανάλογα τη γλώσσα (πχ η διάταξη QWERTZ για τα Γερμανικά, η AZERTY για τα Γαλλικά κ.α).

Γιατί όμως τα γράμματα στα πληκτρολόγια δεν είναι σε αλφαβητική σειρά; Η διάταξη QWERTY επινοήθηκε από τον Christopher Latham Sholes -που θεωρείται και ο "πατέρας" της γραφομηχανής- και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1868. Το όνομα QWERTY προκύπτει από τα γράμματα των έξι πρώτων πλήκτρων στη σειρά των γραμμάτων. Το πληκτρολόγιο αυτό σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να εμποδίζει την δακτυλογράφηση συνηθισμένων συνδυασμών γραμμάτων πολύ γρήγορα που στα πρώιμα μοντέλα πληκτρολογίων μπλόκαραν τα μεταλλικά στοιχεία στις γραφομηχανές, δημιουργώντας προβλήματα. 

Όταν ήρθαν οι υπολογιστές, οι εταιρείες, οδηγούμενες καθαρά από τη δύναμη της συνήθειας, διατήρησαν τη διάταξη QWERTY στα πληκτρολόγια που παραμένουν ίδια ως τις μέρες μας. Μέσα στα χρόνια αναπτύχθηκαν και άλλα "εναλλακτικά" πληκτρολόγια, με σκοπό να κάνουν την δακτυλογράφηση ευκολότερη, όπως το πληκτρολόγιο Dvorak, ωστόσο το QWERTY παρέμενε απόλυτα κυρίαρχο.

Δε θα σας έκανε εντύπωση, λοιπόν, αν βλέπατε κάπου μια γραφομηχανή σαν αυτή τη Royal Royalite παραπάνω, που μοιράστηκε ο Richard Polt στο Instagram εν είδη κουίζ; Μια γραφομηχανή με τα γράμματα σε αλφαβητική σειρά! "Έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο;" ρωτούσε στην δημοσίευση τους ακολούθους του ο Polt και αμέσως θυμήθηκα μια γραφομηχανή που είχα συναντήσει παλαιότερα κάπου στο Μοναστηράκι. 



Πρόκειται για μια αμερικανική L.C. Smith, πιθανότατα το μοντέλο Νο 5 ή το Νο 8, με ελληνικό πληκτρολόγιο και τα γράμματα σε αλφαβητική σειρά, κάτι που με εντυπωσίασε, αφού ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τέτοιο πληκτρολόγιο. Φωτογράφησα τη μηχανή και προσπαθούσα να σκεφτώ σε τι να χρησίμευε μια τέτοια διάταξη, καταλήγοντας ότι μάλλον πρόκειται για ειδική παραγγελία ή για ένα μοντέλο επίδειξης.

Μετά την δημοσίευση του Richard Polt όμως, αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο, ειδικά αφότου βρήκα κάπου στο διαδίκτυο άλλη μια γραφομηχανή με ελληνικό πληκτρολόγιο σε αλφαβητική σειρά, μια Underwood De Luxe.


Η λύση στο μυστήριο ήρθε κάπως απρόσμενα, μέσα από κατασκευαστές που διαθέτουν στην αγορά πληκτρολόγια για υπολογιστές με αλφαβητική διάταξη και όχι QWERTY. Τα πληκτρολόγια αυτά διαφημίζονται ως τα απλούστερα για να μάθει κανείς να πληκτρολογεί. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη μηχανική πληκτρολόγηση ή με το τυφλό σύστημα, όμως όλοι γνωρίζουν το αλφάβητο - αυτή είναι η αρχή και βασική ιδέα πίσω από την ύπαρξη του αλφαβητικού πληκτρολογίου (ορίζεται ως διάταξη ABC). Τα γράμματα είναι τοποθετημένα στο πληκτρολόγιο με τη σειρά που όλοι τα μαθαίνουμε στο σχολείο, άρα είναι πιο εύκολο για κάποιον να μάθει να πληκτρολογεί απ' ότι με ένα QWERTY. Επιπλέον, η διάταξη ABC θεωρείται ευκολότερη στη χρήση απ' όσους πληκτρολογούν μόνο με τους δείκτες των χεριών τους, αλλά και για την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας.


Δεν αποκλείεται, λοιπόν, και οι γραφομηχανές που είχαν αλφαβητικά πληκτρολόγια να ακολουθούσαν την ίδια ιδέα - που κατά τη γνώμη μου έχει βάση και λογική, αλλά λόγω της απόλυτης επικράτησης της διάταξης QWERTY, δεν έγιναν ποτέ δημοφιλείς και έμειναν στην ιστορία σαν ένα ...όμορφο και πολύ ενδιαφέρον παράδοξο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια