Στο Αγκίστρι με την Hermes Baby

Πώς είναι να ταξιδεύει κανείς με μία γραφομηχανή; Στην εποχή μας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο και μάλλον θα ήταν μάταιο να δοκιμάσω να πάρω πληροφορίες και συμβουλές από κάποιον που ήδη το έχει κάνει - αφού δεν γνωρίζω κανέναν. Μια σύντομη και κοντινή φθινοπωρινή απόδραση στο μαγευτικό Αγκίστρι, ήταν η καλύτερη ευκαιρία να το δοκιμάσω.

Το πρώτο που έπρεπε να αποφασίσω ήταν ποια μηχανή θα ήταν καλύτερο να πάρω μαζί μου. Οι πιο ελαφριές από τις φορητές γραφομηχανές μου είναι η Silver Reed 280, οι δύο Hermes Baby, η Oliver Portable και μέχρι πρότινος η Maritsa 30, που τελικά αποφάσισα να μην κρατήσω στο "στόλο" μου. Κατέληξα στην Hermes Baby του 1967 για τρεις λόγους. Ο πρώτος, είναι ότι όταν την βρήκα ήταν χτυπημένη και ταλαιπωρημένη και μπορεί να κατόρθωσα κάπως να την σουλουπώσω, ωστόσο παραμένει σε μέτρια κατάσταση αλλά γράφει ικανοποιητικά, χωρίς να με δυσκολεύει. Ο δεύτερος, είναι ότι η θήκη της είναι μεταλλική, άρα θα άντεχε ευκολότερα την όποια ταλαιπωρία. Και ο τρίτος, ότι αυτές οι Hermes Baby δεν είναι σπάνιες και εύκολα θα μπορέσω να την αντικαταστήσω.


Η γραφομηχανή με τη θήκη της, μαζί με κάμποσες σελίδες χαρτί, χώρεσαν εύκολα στο καθημερινό σακίδιο πλάτης που χρησιμοποιώ και στα ταξίδια για τον φορητό μου υπολογιστή - που αυτή τη φορά έμεινε σπίτι. Τα 3,9 κιλά που ζυγίζει η Hermes Baby δεν είναι δύσκολο να τα κουβαλήσει κανείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι αρκετή ώρα εν κινήσει με το σακίδιο στην πλάτη, τότε το αισθάνεσαι πιο βαρύ. Και πάλι όμως, τίποτα τρομερά δύσκολο. Φυσικά, πρόσεχα πολύ πώς και με πόση δύναμη χειριζόμουν το σακίδιο, πώς το ακουμπούσα αλλού όποτε το έβγαζα και άλλα τέτοια που γιγαντώνει και η απειρία του πρωτάρη.

Κάποιο ιδιαίτερο μέτρο "προστασίας" της γραφομηχανής δεν πήρα. Υποτίθεται ότι μηχανές σαν την Hermes Baby είναι φτιαγμένες ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, να τις μεταφέρεις εύκολα και να τις παίρνεις μαζί σου σε ταξίδια. Σκέφτομαι απλά για την επόμενη φορά να φτιάξω ένα ειδικό προστατευτικό χαρτόνι για τα τυπογραφικά στοιχεία, παρόμοιο με αυτό που είχαν οι καινούριες γραφομηχανές παλιά. Ένα τέτοιο πολύ απλό στην κατασκευή χαρτόνι, θα κρατάει τα "σφυράκια" στη θέση τους ασφαλή από τους κραδασμούς. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο προστατευτικό, σε φορητή γραφομηχανή Olympia.

φωτογραφία από τη σελίδα laurenzvangaalen.nl/olympia-traveller

Αντί να γράψω οτιδήποτε κοινότυπο για το μικρό αυτό ταξίδι ή για το Αγκίστρι, προτιμώ να αφήσω εδώ κάποια από όσα έγραψα σε αυτή την υπέροχη και ήσυχη παραλία που βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες και πέρασα ένα υπέροχο μεσημέρι με την Hermes. Δυστυχώς, επειδή αυτή την περίοδο δεν έχω πρόσβαση σε σαρωτή, οι σελίδες είναι φωτογραφημένες από το κινητό μου. Με την πρώτη ευκαιρία, θα τα αντικαταστήσω. (Πατώντας πάνω στις σελίδες, θα ανοίξουν σε μεγαλύτερο μέγεθος για να διαβάσετε). Στο τέλος, δείτε ένα μικρό βίντεο από το Αγκίστρι, που είχα φτιάξει σε παλαιότερο ταξίδι μου εκεί.



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Έχεις δίκιο, οι shifted αριθμοί είναι σπαστικοί. Αποφεύγω τις μηχανές που έχουν τέτοια διάταξη, ευτυχώς οι περισσότερες έχουν τους αριθμούς κανονικά. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή