Σπάνια τύχη μια γραφομηχανή σαν αυτή να βρεθεί σε παλαιοπωλείο σε θεωρητικά καλή τιμή, όσο αυτή η προπολεμική Urania 8 που πρόσφατα βρέθηκε στο δρόμο μου! Και φυσικά, μια τέτοια τύχη, δεν την αφήνεις να φύγει.
Όπως ήρθε στα χέρια μου, η γραφομηχανή ήταν πολύ βρώμικη εσωτερικά, αλλά ευτυχώς δίχως σκουριά στα μηχανικά της μέρη. Το χρώμα στο κυρίως σώμα της είναι επίσης καλοδιατηρημένο, όπως και τα λογότυπα, με μόνη εξαίρεση αυτό μπροστά από το πληκτρολόγιο, κάτω ακριβώς από το space bar, το οποίο με δυσκολία διακρίνεται καλυμμένο κάτω από ένα στρώμα μαύρης μπογιάς - θα το δείτε σε μία από τις παρακάτω φωτογραφίες. Εκεί, κανονικά αναγράφεται "Clemens Muller A.G. Dresden". Μπροστά, ξεχωρίζει μια αποσπώμενη μεταλλική πλάκα που φέρει το λογότυπο Urania και την εταιρεία που έκανε τότε την αντιπροσώπευση στην Αθήνα.
Η γραφομηχανή διαθέτει ελληνικό πολυτονικό πληκτρολόγιο διάταξης AZERTY, στρογγυλά πλήκτρα με λεπτή επιφάνεια και μεταλλικό δαχτυλίδι (χαρακτηριστικά της περιόδου), επιλογή χρήσης της μελανοταινίας τριών θέσεων (μαύρο, κόκκινο και stencil), ρύθμιση διάκενου γραμμών πέντε θέσεων και επιπλέον τέσσερα ειδικά πλήκτρα με ρυθμιζόμενους αριθμητικούς στηλοθέτες (decimal tabulator) σε κόκκινο χρώμα. Οι στηλοθέτες αυτοί χρησίμευαν για την στοίχηση αριθμών σε λογιστικούς πίνακες. Kάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, μερικά πλήκτρα με σύμβολα έχουν διαφορετική εμφάνιση από τα υπόλοιπα, για την ακρίβεια, μοιάζουν να μπήκαν μεταγενέστερα και είναι γραμμένα στο χέρι. Πρόκειται πιθανότατα για επιθυμία κάποιου από τους ιδιοκτήτες της γραφομηχανής να έχει σε κάποια πλήκτρα χαρακτήρες που ίσως δεν υπήρχαν αρχικά στο πληκτρολόγιο ή θα μπορούσε ακόμα να είναι και πλήκτρα που τοποθετήθηκαν ως αντικατάσταση αρχικών που αφαιρέθηκαν ή χάθηκαν.
Συγκρίνοντάς την με άλλες του ιδίου τύπου που αναζήτησα στο διαδίκτυο, είδα ότι από τη δική μου λείπουν δύο πλήκτρα που κανονικά βρίσκονται στην εμπρόσθια κάθετη όψη, αριστερά και δεξιά του λογοτύπου. Το δεξί, απελευθερώνει το στέλεχος του κυλίνδρου για να μπορεί να κινηθεί έξω από τα δοσμένα όρια του κειμένου, ενώ το αριστερό πιθανότατα σχετίζεται με τους στηλοθέτες.
Επί του παρόντος, η μηχανή παρουσιάζει δύο λειτουργικά προβλήματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κύλινδρος μοιάζει κολλημένος, δεν γυρίζει ό,τι και να κάνω. Υποψιάζομαι ότι κάποιος ή κάποιοι από τους μικρούς κυλίνδρους που βρίσκονται κάτω από τον βασικό και βοηθούν στο να κυλάει ομαλά το χαρτί ίσως έχει "λιώσει". Αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει εξ αιτίας της χρήσης ενός ακατάλληλου χημικού καθαριστικού ή λαδιού στο συγκεκριμένο σημείο. Θα πρέπει μάλλον να ξεβιδώσω τον κύλινδρο για να ανακαλύψω τι έχει συμβεί. Το δεύτερο πρόβλημα, λιγότερο σημαντικό, είναι ότι το κουμπί back space δεν λειτουργεί.
Γενικά, η μηχανή είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Δυνατή, βαριά, κλασική, αυστηρή στην εμφάνιση αλλά οπωσδήποτε πολύ γοητευτική, η Urania 8 είναι ένα όμορφο δείγμα της περίφημης γερμανικής μηχανικής ποιότητας και σχεδίασης που γέννησε εξαιρετικές κλασικές γραφομηχανές.
Αναζητώντας περισσότερα για την Urania σαν κατασκευαστή, δεν βρίσκω και πολλά πράγματα, κάτι που τυλίγει την γραφομηχανή με ακόμα μεγαλύτερη γοητεία. Από την Typewriter Database μαθαίνω ότι εμφανίστηκε με το πρώτο της μοντέλο το 1909 και σταμάτησε ακριβώς σαράντα χρόνια μετά, όταν, στην μεταπολεμική πια Ανατολική Γερμανία, μαζί με την εταιρεία Seidel & Naumann που κατασκεύαζε τις γραφομηχανές Ideal και Erika, συγχωνεύτηκαν στην εταιρεία VEB Schreibmaschinenwerke Dresden, γνωστή περισσότερο για τις μηχανές Robotron.
0 Σχόλια