Olympia SG3 του 1972

Μιας που από το προηγούμενο άρθρο πιάσαμε τις Olympia, ήρθε η ώρα να δούμε και τη ...ναυαρχίδα του στόλου μου. Κάποιοι την αποκαλούν "μαμούθ", άλλοι "τέρας", εξαιτίας πάντα του μεγέθους και του όγκου της, όπως και να την πει κανείς, όμως, είναι μια γραφομηχανή που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη.

Η Olympia SG3 ανήκει στην αμιγώς επαγγελματική σειρά γραφομηχανών της γνωστής γερμανικής εταιρείας, που ήταν όλες μεγάλες σε μέγεθος, βαριές, φτιαγμένες από τα πιο δυνατά και ανθεκτικά υλικά, προορισμένες αυστηρά για "σκληρή" χρήση γραφείου. Η SG1, το πρώτο μοντέλο αυτής της σειράς, θεωρείται η καλύτερη γραφομηχανή που κυκλοφόρησε ποτέ. Η συγκεκριμένη, όπως υποδεικνύει ο αριθμός σειράς 7-2711138 είναι κατασκευασμένη το 1972, στην τότε Δυτική Γερμανία, διαθέτει τυπικό ελληνικό πληκτρολόγιο διάταξης QWERTY και ένα πλήθος λειτουργιών που πρόσφεραν μόνο οι μεγάλες μηχανές γραφείου αυτού του τύπου. 



Την βρήκα μέσα από το Facebook Marketplace, η αγγελία μιλούσε για μια μη λειτουργική γραφομηχανή και η τιμή της ήταν αρκετά δελεαστική. Σκέφτηκα να την πάρω και γιατί όχι, να επιχειρήσω να την επαναφέρω με κάποιον τρόπο σε λειτουργία. Αρχικά, οφείλω να ομολογήσω ότι το μέγεθός της με τρόμαξε, αλλά αντιλήφθηκα γρήγορα ότι πίσω από το σκληρό περίβλημα κρυβόταν μια μηχανή που ήταν "πολύ σκληρή για να πεθάνει". Ακολουθώντας απλά τη λογική των ενώσεων στο εσωτερικό του μηχανισμού ανακάλυψα σχετικά εύκολα το πρόβλημα που δεν επέτρεπε στη μηχανή να δουλεύει. Έμοιαζε κάτι με keyboard lock που δεν επέτρεπε στα τυπογραφικά στοιχεία να φτάσουν τον κύλινδρο και δε μπορούσε να αναιρεθεί. Προσθέτοντας αναγκαστικά στη μηχανή ένα ξένο σώμα, στην ουσία, που "κλείδωσε" και ακύρωνε αυτή τη λειτουργία, ήταν και πάλι έτοιμη για χρήση.

Εμφανισιακά, η SG3 μου είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, παρουσιάζοντας λίγα μόνο χτυπήματα στη μπροστινή όψη της, ενώ επίσης λείπει το χαρακτηριστικό πλαστικό paper rest - κάτι πολύ συνηθισμένο σε αυτές της μηχανές. 

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει μια Olympia SG3 είναι: αυτόματη εισαγωγή χαρτιού στον κύλινδρο, πολλαπλή ρύθμιση διάκενου, card holder, λειτουργίες διόρθωσης με half spacing και half back spacing, αριθμητικούς στηλοθέτες οκτώ θέσεων (decimal tabs), λειτουργία αυτόματης εισαγωγής κενού μεταξύ γραμμάτων για επισήμανση λέξεων και άλλα, σε συνδυασμό με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής που υπόσχεται απρόσκοπτη λειτουργία και αξιοπιστία.

Η συντήρηση της μηχανής δεν θα δυσκολέψει ακόμα και τον αρχάριο. Το εμπρόσθιο μέρος του κελύφους αφαιρείται άνετα και ο χρήστης έχει πρόσβαση σε όλα τα επιμέρους σημεία του μηχανισμού για καθαρισμό και λίπανση όπου χρειάζεται. Χρησιμοποιώντας τη μηχανή αρκετά από τότε που την πήρα, κάποια στιγμή μοιραία έσπασε το κορδόνι του μηχανισμού επαναφοράς κυλίνδρου. Η βλάβη αυτή, όπως έχουμε ξαναπεί, διορθώνεται εύκολα, και αυτό έκανα κι εγώ, ωστόσο για τη συγκεκριμένη μηχανή θα ήταν σοφότερο να αντικατασταθεί το κορδόνι με καινούριο, γιατί, όπως και να έχει, η μηχανή είναι πλέον πενήντα ετών. 



Αξίζει εδώ να μεταφέρω κάτι που διαβάζω σε αρκετές ξένες ιστοσελίδες για τις SG3, ότι οι μηχανές αυτές χρησιμοποιούνταν μέχρι πολύ πρόσφατα (αν όχι και σήμερα) σε πολλά γραφεία και εταιρείες στη Λατινική Αμερική και κυρίως στo Μεξικό, όπου η Olympia είχε μεταφέρει την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια. To μεξικανικό εργοστάσιο της Olympia σταμάτησε την παραγωγή γραφομηχανών το 2007.

Εν κατακλείδι, αν κάποιος θέλει να έχει μια γραφομηχανή σταθερή, που να μην τον ενδιαφέρει να τη μετακινεί, αλλά να είναι δυνατή και ικανή για εντατικό γράψιμο, τότε μια Olympia SG3 θα ήταν ιδανική επιλογή. Λάβετε υπόψιν σας ότι δεν είναι απίθανο να βρείτε μια τέτοια γραφομηχανή σε καλή κατάσταση και πολύ καλή τιμή από κάποιον που προσπαθεί να απελευθερώσει χώρο - και φυσικά μια μηχανή με τον όγκο και το βάρος της SG3 δεν φεύγει πολύ εύκολα.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. hello Dimitri, I finally bought the sg3, I had made a comment to you in typewriterdatabase, asking about the size of the typefont. Do you remember? I sold my sm9 and studio 44 to make room in my house for this sg3. I am very happy with this machine, it is new, it has very little use and it has the dust cover. it will be my main machine. the letter was pica, like yours. that suits me because with my myopia I feel more comfortable with that font size. My fear was that the letter was elite, the machine was in another city and I couldn't go see it before buying it. The seller also sent me an old table that I am restoring. I will upload more photos with the table when it is ready. thanks for your help!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello Eric! I saw your messages on the TWDB but I failed to see your comments here on time. :-D I am really glad you finally got to buy the SG3 - and with an old table as an extra, that is really fantastic!! Tell me how you enjoy this great machine and I am really curious about what do you write.

      Διαγραφή
  2. https://typewriterdatabase.com/1974-olympia-sg3.18509.typewriter

    ΑπάντησηΔιαγραφή