23 Ιουνίου: Ημέρα γραφομηχανής


Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουνίου του 1868, όταν ο αμερικανός εκδότης και τυπογράφος, Christopher Latham Sholes, κατοχυρώνει την πατέντα της γραφομηχανής, που είχε μεν εφευρεθεί παλαιότερα, όμως ήταν ο μηχανισμός που ανέπτυξε μαζί με τον συνεργάτη του, Samuel Soule, που την οδήγησε τελικά στη μαζική παραγωγή και την ευρεία χρήση. Και μέσα σε αυτό, ο Sholes επινόησε και εισήγαγε στη γραφομηχανή του τη διάταξη πλήκτρων QWERTY, που έξελίγχθηκε σε παγκόσιο πρότυπο για τη μηχανική εισαγωγή κειμένου και τη χρησιμοποιούμε όλοι ως και σήμερα στους υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και όλες τις συσκευές αφής!

Ο Christopher Latham Sholes

Αυτό που ο Sholes είχε αρχικά στο μυαλό του ήταν μια μηχανή για την αρίθμηση σελίδων και κουπονιών που θα τον εξυπηρετούσε στη δουλειά του. Ζήτησε γι' αυτό τη συνεργασία ενός φίλου, του τυπογράφου Samuel Soule και μαζί κατάφεραν να αναπτύξουν μια μηχανή αρίθμησης την οποία κατοχύρωσαν με πατέντα τον Νοέμβριο του 1866. Αμέσως μετά, οι δύο συνεργάτες πήγαν τη μηχανή τους στον Carlos Glidden, έναν δικηγόρο που ήταν επίσης ερασιτέχνης μηχανικός και εφευρέτης. Ο Glidden αναρωτήθηκε αν μια παρόμοια μηχανή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για λέξεις εκτός από αριθμούς, κάτι που εντυπώθηκε στο μυαλό του Sholes, που αντλώντας έμπνευση κι από μια δημοσίευση του περιοδικού Scientific American για μια άλλη γραφομηχανή, αποφάσισε να αναπτύξει έναν νέο δικό του μηχανισμό.

Η νέα μηχανή ονομάστηκε Type-Writer και όταν ο Sholes ολοκλήρωσε ένα πρωτότυπο το πήγε ξανά στον Glidden ο οποίος μπήκε στην ομάδα ως τρίτος συνέταιρος εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση στο project. Η πρωτότυπη γραφομηχανή που παρουσίασαν οι τρεις συνεργάτες ήταν κατασκευασμένη από ξύλο, είχε δυο σειρές πλήκτρων, μαύρα και άσπρα, σαν κλαβιέ πιάνου και άρχισαν να την χρησιμοποιούν για να δακτυλογραφούν κυρίως συμβόλαια και συμφωνητικά.

"Βελτιωμένο" μοντέλο γραφομηχανής του 1868.
 

Έπειτα από πολύ δρόμο, αλλαγές και βελτιώσεις στον σχεδιασμό, δυσκολίες αλλά και πίστη στο μέλλον της μηχανής, ο Sholes, έχοντας ως τότε ολοκληρώσει γύρω στις 50 μηχανές προς πώληση, αποφάσισε να πάρει τη γνώμη ενός επαγγελματία μηχανικού, ο οποίος τον συμβούλεψε να απευθυνθεί στην μεγάλη αμερικανική εταιρεία E. Remington and Sons, που κατασκεύαζε όπλα, ραπτομηχανές και αργοτικά εργαλεία. Η Remington αποφάσισε να αγοράσει την πατέντα αλλά ο Sholes έπρεπε να λύσει και ένα άλλο πρόβλημα που είχε προκύψει από τη χρήση της μηχανής του. Δακτυλογραφόντας, τα κλειδιά του μηχανισμού συχνά κολλούσαν το ένα με το άλλο και έπρεπε η δακτυλογράφηση να διακόπτεται.

Ο James Densmore, ένας από τους παραλήπτες των πρώτων γραμμάτων που δακτυλογραφήθηκαν στη μηχανή του Sholes και είχε μπει στην ομάδα παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του Samuel Soule (που είχε στο μεταξύ αποχωρήσει από το project), πρότεινε να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις τα πλήκτρα που αντιστοιχούν στα γράμματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Ο Sholes, δουλεύοντας πάνω σε αυτό, ανέπτυξε τότε για τη μηχανή του ένα εντελώς καινούριο πληκτρολόγιο με την περίφημη διάταξη QWERTY.

Η διάταξη QWERTY όπως κατατέθηκε
από τον Sholes το 1878 για πατέντα.


Γραφομηχανή του Sholes με πληκτρολόγιο QWERTY, 1873.

Η κόρη του Christopher Latham Sholes, Lilian, χειρίζεται μια από
τις γραφομηχανές του πατέρα της.


Η γραφομηχανή βγήκε τελικά στην αγορά από την εταιρεία Remington τον Ιούλιο του 1874, έχοντας την ονομασία Sholes & Glidden Type-Writer (ή και Remington No.1) και ήταν η πρώτη γραφομηχανή στην ιστορία που μπήκε σε μαζική παραγωγή και εμπορική κυκλοφορία. Μεγάλη σε μέγεθος, ιδιαίτερα βαριά, βρισκόταν τοποθετημένη σε ειδικό τραπεζάκι σαν τις ραπτομηχανές και τύπωνε μόνο κεφαλαία γράμματα. Επιπλέον, ο χειριστής δεν έβλεπε αμέσως τι τύπωνε, αφού τα σφυράκια έβρισκαν το χαρτί από κάτω ενώ ο κύλινδρος γυρνούσε στην αρχή για να γραφτεί η επόμενη σειρά μέσω πεντάλ.

Η γραφομηχανή Sholes & Glidden ή Remington No1
πάνω στο ειδικό τραπεζάκι της.


Αυτή ήταν η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής που διαμόρφωσε εκ νέου το περιβάλλον εργασίας στις εταιρείες της εποχής, την τυπογραφία, τις κάθε είδους εκδόσεις και τη λογοτεχνία. Η 23η Ιουνίου, η ημέρα που ο Christopher Latham Sholes κατοχύρωσε την πατέντα της γραφομηχανής του, έχει οριστεί Εθνική Ημέρα Γραφομηχανής στις ΗΠΑ και οι φίλοι των γραφομηχανών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε και τιμούμε τις υπέροχες μηχανές που τόσο αγαπάμε και μας εμπνεύουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια