Smith Corona Classic 12 του 1964


Τον τελευταίο καιρό ασχολήθηκα περισσότερο με την διόρθωση της συλλογής των γραφομηχανών μου, οι οποίες είχαν ξεπεράσει σε αριθμό το άτυπο όριο που είχα θέσει στον εαυτό μου. Γι' αυτό αποχωρίστηκα κάποιες και αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο. Πώς να πεις όχι, όμως, όταν φανεί στο δρόμο σου μια μηχανή σαν τη Smith Corona Classic 12, που θεωρείται από τις καλύτερες μεσαίες φορητές γραφομηχανές που κατασκευάστηκαν ποτέ - και είναι και κούκλα!

Βρέθηκε στα χέρια μου παραμελημένη και πολύ βρώμικη, χωρίς τη θήκη της, αλλά ευτυχώς με τον μηχανισμό της σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς σπασίματα και σκουριά. Μοναδικό πρόβλημα που διαπίστωσα με μια πρώτη ματιά, ήταν η αδυναμία κάποιων τυπογραφικών στοιχείων να καθίσουν σωστά πίσω στη θέση τους, κάτι που προδίδει δυσλειτουργία στη συνδεσμολογία τους. Το πρόβλημα, ευτυχώς, ήταν ένα ελαφρύ λύγισμα κάποιων στοιχείων στο κάτω μέρος του μηχανισμού. Με λίγη προσοχή και απαλές κινήσεις, οι μεταλλικές μπάρες επανήλθαν γρήγορα στη θέση τους και ενώ κατά τη διαδικασία ένα από τα στοιχεία αποσυνδέθηκε, καί αυτό λύθηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Απέμενε μόνο ένας πολύ καλός και βαθύς καθαρισμός για να αρχίσει και πάλι αυτή η υπέροχη γραφομηχανή να λειτουργεί με την άνεση που πρέπει. Έχουμε ξαναπεί: πολλές φορές αρκεί ένας καλός και προσεκτικός καθαρισμός ώστε μια γραφομηχανή που μοιάζει προβληματική να "λυθεί" και να αρχίσει να δουλεύει σωστά. Οι επόμενες φωτογραφίες δίνουν μια μικρή ιδέα της κατάστασης στην οποία βρήκα τη μηχανή. 




Το μοντέλο Classic 12 της Smith Corona, άρχισε να κατασκευάζεται το 1963 και σύμφωνα με τους καταλόγους παρέμεινε σε παραγωγή για δεκαεπτά χρόνια, έως και τα μέσα του 1980. Διακρίθηκε για την πολύ ποιοτική της κατασκευή, την εξαιρετική αντοχή στη βαριά χρήση και το απαλό άγγιγμα στα πλήκτρα, κατέκτησε τη φήμη της "πιο εξελιγμένης φορητής γραφομηχανής" και έγινε ένα από τα μοντέλα που συνδέθηκε με τα χρυσά χρόνια της αμερικανικής εταιρείας. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων γραφομηχανών της ίδια κατηγορίας, είναι το μακρύτερο στέλεχος του κυλίνδρου στις 12" (εξ ου και το όνομα Classic 12), έναντι αυτού των 10" που έχουν οι περισσότερες μηχανές, κάτι που επιτρέπει τη χρήση φαρδύτερου χαρτιού, όπως το μέγεθος Α3, αλλά και το Α4 οριζόντια εκτός από κάθετα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. 



Από το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής.

Η ιστορική φίρμα Smith Corona, από τις αγαπημένες των χρηστών γραφομηχανών ανά τον κόσμο, δημιουργήθηκε το 1926 από την συγχώνευση των εταιρειών L.C. Smith & Bros και Corona Typewriter Company, με την πρώτη να ειδικεύεται στις μεγαλύτερες γραφομηχανές γραφείου και τη δεύτερη να είναι πρωτοπόρα στις φορητές. Το 1958, η Smith Corona εξαγόρασε και την Marchant Calculating Machine Company, μια εταιρεία κατασκευής αριθμομηχανών, το νέο εταιρικό σχήμα ονομάστηκε Smith-Corona Marchant Inc και υιοθετήθηκε το λογότυπο SCM που βλέπουμε και στην Classic 12.




Η εν λόγω γραφομηχανή φέρει σειριακό αριθμό 6LT2-134570 και είναι κατασκευασμένη το 1964. Διαθέτει τυπικό ελληνικό πολυτονικό πληκτρολόγιο με επιπλέον κεφαλαίους λατινικούς χαρακτήρες, λειτουργία στηλοθέτη (tab), τριπλή επιλογή χρήσης μελανοταινίας (μαύρο, κόκκινο και στένσιλ), ρύθμιση ευαισθησίας πλήκτρων, τριπλή επιλογή διάκενου γραμμής, half spacer και τη λειτουργία paper gage (αποκλειστικότητα της Smith Corona) που υποδεικνύει το υπόλοιπο του χαρτιού που είναι διαθέσιμο για δακτυλογράφηση. 




Τέλος, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη Classic 12, είναι το μέγεθος της γραμματοσειράς που τυπώνει, γράμματα σαφώς μικρότερα από τις κοινές γραφομηχανές και πολύ κομψά, που δίνει χώρο για περισσότερο κείμενο στο χαρτί.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια