HERMES BABY TOY 1969 - SCRIPT ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Το να βρεις μια καλή γραφομηχανή στην "άγρια φύση" είναι λίγο πολύ θέμα τύχης. Στα περισσότερα παλαιοπωλεία ή στα υπαίθρια παζάρια δε μπορείς να έχεις κάτι ιδανικό κατά παραγγελία, ιδίως ένα αντικείμενο όπως η γραφομηχανή που οι περισσότεροι που τις πουλάνε δεν γνωρίζουν καν τον σωστό τρόπο να τις διατηρούν σε καλή κατάσταση. Εξαιρέσεις, ευτυχώς, συμβαίνουν και μια απ' αυτές με περίμενε πρόσφατα σε κάποια από τις πολλές εξορμήσεις μου.

Βλέποντας μια μηχανή σαν την υπέροχη αυτή Hermes Baby, το πρώτο πράγμα που μαγνητίζει το βλέμμα είναι αναμφίβολα το χρώμα της. Το έντονο πορτοκαλοκόκκινο δε μπορεί να περάσει αδιάφορο, προκαλώντας να πας κοντά της, να τη δεις καλύτερα. Το δεύτερο που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο καθαρή και καλοσυντηρημένη ήταν - ειδικά για το μέρος που τη βρήκα. Ούτε σκόνη, ούτε βρωμιά, ούτε ξεραμένη παλιά λίπανση στο εσωτερικό, ούτε χτυπήματα που προδίδουν κακή αποθήκευση. Μοναδικό της "ελλάτωμα", λείπει το αυτοκόλλητο δίπλα από τον επιλογέα χρώματος της μελανοταινίας. 

Δεν άργησαν να μου μπουν ιδέες ...μα έχω άλλες τρεις Baby, τι να την κάνω;... μπορώ βέβαια να την δοκιμάσω λίγο κι αν δε θέλω την πουλάω μετά... τόσο ωραία μηχανή, δεν είναι κρίμα;... Οι όποιες αντιστάσεις κάμφθηκαν εύκολα και φυσικά την πήρα. Ευτυχώς.


Όταν την έφερα σπίτι, είχα τη συνηθισμένη ανυπομονησία να περάσω στον κύλινδρο μια σελίδα χαρτί, να γράψω λιγο, να κάνω μια πρώτη δοκιμή. Τα τυπογραφικά στοιχεία άρχισαν να χτυπούν την αρκετά ξεραμένη από το χρόνο μελανοταινία και βλέποντας τα αχνά γράμματα στο χαρτί, με περίμενε η επόμενη, μεγαλύτερη έκπληξη, μια πολύ όμορφη γραμματοσειρά τύπου Script - πολλοί χρήστες αποκαλούν επίσης αυτές τις γραμματοσειρές cursive (κυρτές). 

Όμορφα γράμματα τυπωμένα στο χαρτί που αμέσως δίνουν διαφορετικό χαρακτήρα στο κείμενο, το κάνουν πιο ιδιαίτερο, θες να το κοιτάς και τελικά να γράψεις παραπάνω. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στα χέρια μου μια γραφομηχανή με αυτόν τον τύπο γραμματοσειράς και ομολογώ πως μαγεύτηκα. Μέχρι στιγμής, όλες οι γραφομηχανές που είτε είχα εγώ, είτε είχε τύχει να χρησιμοποιήσω είχαν τις στάνταρ γραμματοσειρές Pica ή Elite.

Η γραφομηχανή φέρει αριθμό σειράς 9180204, που αντιστοιχεί στο έτος 1969 και έχει κατασκευαστεί στη Δυτική Γερμανία. Το πληκτρολόγιό της είναι λατινικό QWERTY με επιπλέον ειδικούς χαρακτήρες σε κάποια πλήκτρα που δεν είμαι σίγουρος σε ποια γλώσσα (ή σε ποιές) χρησιμοποιούνται. 


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα επεισόδιο από τη σειρά "Γραφομηχανεύοντας" αφιερωμένο στις άλλες τρεις Hermes Baby που βρίσκονται στη συλλογή μου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια