Ολοκαίνουριες Oliver από ...την Κίνα


Είναι λίγος καιρός που, έτσι ξαφνικά, από το πουθενά (ή σχεδόν από το πουθενά) μια νέα γραφομηχανή εμφανίστηκε στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά. Κι όταν λέμε νέα, εννοούμε νέα, καινούρια, κατασκευασμένη τώρα, φέροντας μάλιστα και ένα όνομα ιστορικό. Μια ολοκαίνουρια γραφομηχανή Oliver που, όμως... κάτι μας θυμίζει.

Ήταν Μάρτιος του 2021 όταν δημοσιεύσαμε μια έρευνα για τις γραφομηχανές που κατασκευάζονται ως και σήμερα, ένα άρθρο που έχει εξελιχθεί στο πιο πολυδιαβασμένο του Grafo ex Machina. Τότε, αναφερθήκαμε και σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, το Weilv Mechanism Company της Σαγκάης, που συνεχίζει ακόμα να παράγει καινούριες γραφομηχανές ως ΟΕΜ κατασκευαστής, διαθέτοντάς τες στην αγορά είτε με το όνομα Rover, είτε παλαιότερα μέσω του γνωστού brand We R Memory Keepers, ενώ του ίδιου εργοστασίου είναι οι γραφομηχανές Royal Classic που ακόμα διατίθενται μέσω της πάλαι ποτέ σπουδαίας φίρμας. 

H γραφομηχανή Royal Classic

Τώρα λοιπόν, φαίνεται πως άλλη μια εταιρεία, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την παραγωγή του ίδιου εργοστασίου και τη δημοτικότητα των μηχανικών γραφομηχανών, επαναφέροντας το brand της σπουδαίας Oliver, μιας φίρμας που έγραψε ιστορία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα με τις καινοτόμες γραφομηχανές της τόσο λειτουργικά όσο και σχεδιαστικά. 

Η νεοφανής Oliver Typewriter Company διαφημίζει μέσα από την ιστοσελίδα της ένα μοντέλο γραφομηχανής διαθέσιμο σε δώδεκα (!!) χρωματικούς συνδυασμούς. Νοσταλγικός σχεδιασμός, ποιοτικά εξαρτήματα, άνεση και αξιοπιστία είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία προσδίδει στη γραφομηχανή της η νέα Oliver. Η εταιρεία επιπλέον τονίζει στην ιστοσελίδα της ότι δεν πρέπει να συγχέεται με την παλιά ιστορική Oliver αλλά ωστόσο χρησιμοποιεί το λογότυπό της ως φόρο τιμής στην κληρονομιά της Oliver - και όχι φαντάζομαι για λόγους μάρκετινγκ. Μάλιστα. 


Βλέποντας τη νέα γραφομηχανή Oliver, πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια μηχανή που εμπορεύεται η Royal, η ίδια μηχανή που διέθετε και η We R Memory Keepers, μια μηχανή που δεν έλαβε καλά σχόλια και κριτικές απ' όσους αποφάσισαν να την αποκτήσουν, ούτε για την ποιότητα κατασκευής της, ούτε για την απόδοσή της κατά τη δακτυλογράφηση, που είναι και το ζητούμενο. Βλέποντας, μάλιστα, το επίσημο βίντεο παρουσίασης της γραφομηχανής στη σελίδα της εταιρείας, θα παρατηρήσετε ότι τα γράμματα δεν τυπώνονται ευθυγραμμισμένα όταν κάποιος γράφει στη μηχανή.


Είναι σίγουρα θετικό το ότι ακόμα παράγονται γραφομηχανές, έστω και έτσι, ωστόσο πραγματικά, δε μπορώ να φανταστώ τους λόγους που κάποιος θα επιλέξει να πληρώσει σχεδόν 300 δολάρια για να αγοράσει μια καινούρια γραφομηχανή αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας, τη στιγμή που με πολύ λιγότερα χρήματα μπορεί εύκολα να βρει πολύ ανώτερες ποιοτικά επισκευασμένες και συντηρημένες μηχανές από τη δεκαετία του 1960 και 1970.



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πρόκειται για μια γελοία προσπάθεια στρατολόγησης μερικών ακόμη πελατών για κατώτερες γραφομηχανές! Μακάρι κάποια εταιρεία να δημιουργήσει πραγματικά εξαιρετικές γραφομηχανές που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν εκείνες πριν από 70 χρόνια. Ευχαριστώ για την ανάρτηση στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A comment in Greek! Wow! :-)) In my opinion you are right. If a factory decides to take the "risk" and manufacture better typewriters of good quality (and in a reasonable price of course) that would help more to attract a new generation of users / enthusiasts to this creative hobby, like the old typewriters are already doing instead of just wanting to take advantage of the "momentum". Thank you so much, Richard, happy new year!

      Διαγραφή