Florida De Luxe


Είναι κάποιες φορές που στις εξορμήσεις μου συναντώ γραφομηχανές που δεν τις λες και "πρώτης γραμμής". Βασικές στο μηχανικό κομμάτι και στις λειτουργίες τους, όμορφες στο μάτι πολλές φορές, είναι μια κατηγορία μηχανών που αποκαλώ "εισαγωγικές" ή αν προτιμάτε entry level. Γραφομηχανές που δεν μπορούν να καυχιούνται για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, κάνουν όμως αυτό για το οποίο έχουν φτιαχτεί, προσφέροντας την ευκαιρία σε νεότερους χρήστες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χρήση μιας γραφομηχανής από μια πιο ασφαλή θέση και με πολύ λιγότερο κόστος.


Μια τέτοια μηχανή είναι και αυτή η Florida De Luxe που πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου. Τα απαλά γήινα χρώματα που κυριαρχούν στο πλαστικό σώμα, οι ωραίες γραμμές και τα περίτεχνα χρυσαφί γράμματα στην πρόσοψη τραβούν αμέσως το βλέμμα. Οι γραφομηχανές Florida κατασκευάζονταν στην Ισπανία, στο πολύ γνωστό εργοστάσιο της IMESA (Industrial Mecanográfica, S.A.) στην πόλη Έιμπαρ, που για δεκαετίες προμήθευε την Ευρωπαϊκή αγορά -και όχι μόνο- με γραφομηχανές χαμηλού κόστους, ιδανικές κυρίως για σπουδαστές. Οι μηχανές της IMESA κυκλοφορούσαν με διάφορες κατά καιρούς εμπορικές ονομασίες, όπως Patria, Amayia, Sedic, Koniger κ.α.

Ο σειριακός αριθμός της μηχανής (119304) είναι καλά κρυμμένος, χαραγμένος στον μεταλλικό σκελετό κάτω από τα πλήκτρα, όσο κι αν έψαξα όμως, δεν κατάφερα να βρω στοιχεία παραγωγής που θα με βοηθούσαν να την χρονολογήσω. Υποψιάζομαι ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα ίδια τα πλήκτρα, τα οποία είναι ακριβώς ίδια με αυτά των γραφομηχανών Hermes.




Μηχανικά δεν έχετε να περιμένετε κάτι ιδιαίτερο, όπως είπαμε στην αρχή, οι γραφομηχανές αυτής της κατηγορίας κάνουν απλά τη δουλειά τους. Περνάτε στον κύλινδρο μια σελίδα χαρτί και αρχίζετε να γράφετε. Και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπλέον είναι θορυβώδης (το πλαστικό δε βοηθάει) και έχει βαριά αίσθηση στα πλήκτρα κάτι που δεν την καθιστά ιδανική για πολύωρη δακτυλογράφηση. Τη δουλειά της όμως την κάνει μια χαρά και αυτό είναι που κρατάμε στην περίπτωση αυτή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια