Κάποτε, θα ερχόταν και η ώρα που θα παράγγελνα γραφομηχανή από το ebay και θα έπρεπε να αντιμετωπίσω τους λογικούς φόβους μιας τέτοιας κίνησης. Ο κλήρος έπεσε σε μια μηχανή που θεωρώ πως θα ήταν δύσκολο να βρω εντός των τειχών, αλλά εύκολο στο διαδίκτυο και μάλιστα σε αξιοπρεπή τιμή - ώστε να αξίζει και το ρίσκο. Μια βρετανική Oliver Portable.
Η σχέση μου με τις γραφομηχανές Oliver δείχνει να εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή και η απόκτηση της Oliver 15, μού έδωσε αφορμή να ερευνήσω και να βάλω στο στόχαστρο και άλλα μοντέλα της εταιρείας, τόσο της βρετανικής περιόδου (1928 - 1959) όσο και της αμερικανικής (1894 - 1928).
Κάποια από αυτά, ανήκουν στις φορητές γραφομηχανές που άρχισε να λανσάρει η βρετανική Oliver το 1931. Ήταν μοντέλα που δεν σχεδίαζε η ίδια η Oliver, αλλά έπαιρνε τα δικαιώματα χρήσης μηχανών από άλλους κατασκευαστές και τα κυκλοφορούσε με το δικό της όνομα. Μερικά από αυτά ήταν της ελβετικής Patria, της γερμανικής Fortuna και άλλων. Τις περισσότερες από τις φορητές της μηχανές, η Oliver τις κυκλοφορούσε απλά ως "Oliver Portable", χωρίς κάποιο άλλο διακριτικό στην ονομασία, κάτι που σήμερα μπερδεύει κάποιον που αναζητά ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Η μηχανή με την οποία θα ασχοληθούμε εδώ, κατασκευάστηκε το 1953 στο εργοστάσιο της Oliver στην Αγγλία, βασιζόμενη στην γραφομηχανή Patria.
Όταν έφτασε στο σπίτι μου το πακέτο από τη Βρετανία, είδα με ανακούφιση ότι η μοίρα δε μου επιφύλαξε κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Η γραφομηχανή έφτασε άψογα συσκευασμένη, χωρίς κανένα χτύπημα, καθαρή και αρτιμελής, όπως ακριβώς την έδειχναν οι φωτογραφίες της καταχώρησης. Και μάλιστα, πρέπει να πω ότι το γκρι της χρώμα δείχνει ακόμα ωραιότερο από κοντά απ' όσο το έδειχναν οι φωτογραφίες. Όμορφη νότα, το χαρτί που είχε αφήσει ο πωλητής επάνω στη μηχανή με τυπωμένο το μήνυμα Try Me (δοκίμασέ με). Ακολούθησα τη συμβουλή αμέσως, έβαλα καθαρό χαρτί και άρχισα να γράφω. Ευτυχώς το μελάνι που είχε επάνω, αν και παλιό, δεν είναι στεγνό και αποδίδει ακόμα καλά.
Το σώμα της μηχανής είναι λεπτό αλλά και ανθεκτικό, με τραχύ τελείωμα σε όλη την επιφάνειά του. Πάνω από το αγγλικό QWERTY πληκτρολόγιο, στο κέντρο, το λογότυπο της Oliver ξεχωρίζει κομμένο στο μέταλλο, ενώ αριστερά βρίσκεται αποτυπωμένη η χαρακτηριστική φιγούρα του Oliver Cromwell, σημαντικού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη της Αγγλίας κατά τον 17ο αιώνα - ίσως, μια "έξυπνη" προσπάθεια της εταιρείας να φανεί πιο ...βρετανική στα μάτια του κοινού. Το λογότυπο της Oliver, δεσπόζει επίσης και πίσω από τον κύλινδρο, κομψά κομμένο και πάλι στο μεταλλικό paper table. Η μηχανή δεν διαθέτει λειτουργία στηλοθέτη, ενώ ξεχωρίζει ο διακόπτης επιλογής χρήσης μελανοταινίας, που βρίσκεται ...κρυμμένος ανάμεσα στα τυπογραφικά στοιχεία και τον κύλινδρο. Ο σειριακός αριθμός της είναι ο 5337209 - τα πρώτα δύο νούμερα σε αυτές τις μηχανές, είναι το έτος κατασκευής τους.
Γράφοντας στην Oliver Portable έπιανα συχνά τον εαυτό μου να την συγκρίνει ασυναίσθητα με μια άλλη φορητή και ελαφριά μηχανή της ίδιας περιόδου που έχω στη συλλογή μου, την Hermes Baby του 1950. Η αίσθηση στην Oliver είναι αρκετά διαφορετική, θα έλεγα, ότι είναι σαν να προσπαθείς να δαμάσεις μια μηχανή που λίγο σου αντιστέκεται, ειδικά στην αρχή ώσπου να συνηθίσεις, ενώ η Hermes Baby, είναι αρκετά πιο "δεκτική". Αυτές οι κρίσεις, βέβαια, γίνονται εν έτει 2020, με όλες τις γραφομηχανές να κουβαλούν πίσω τους η καθεμιά το δικό της παρελθόν κάτι που σημαίνει ότι δε θα μάθω ποτέ ποια ήταν η αίσθηση της όποιας μηχανής ως καινούρια, όταν κατασκευάστηκε.
Εύχρηστη, καλοφτιαγμένη, εμφανίσιμη και ιδιαιτέρως ελαφριά (4,2 κιλά, χωρίς τη θήκη της), η μηχανή αυτή σίγουρα θα μπορούσε να συνοδεύει εύκολα κάποιον σε προσωπικά ή επαγγελματικά ταξίδια, ή φαντάζομαι να αποτελεί μια προσιτή οικονομικά πρόταση απέναντι σε πιο προβεβλημένες φορητές ή ημι-φορητές γραφομηχανές της εποχής.
Στο προσωπικό μου ιστολόγιο, μπορείτε να διαβάσετε ένα μικρό πεζό που δημοσίευσα, γραμμένο με την Oliver Portable. Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.
0 Σχόλια