Groma Kolibri του 1959

Γραφομηχανές παντού! Οι αγγελίες τελευταία αυξάνονται και πληθύνονται, κυρίως για μοντέλα του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '70 και του '80, πολλοί και όσοι ενδιαφέρονται - και αρκετοί νέοι. Προσφορές και τιμές, άλλες λογικές, άλλες εντελώς παράλογες. Είχα σκεφτεί ότι αν μέχρι τις γιορτές βρω κάποια αξιόλογη μηχανή ή κάποια από αυτές που έχω σημειωμένες στην "λίστα επιθυμιών" μου, τότε θα έκανα την κίνηση να την αποκτήσω. Και κάπου εκεί, βρέθηκε στο δρόμο μου το Κολιμπρί.

H Groma Kolibri βρισκόταν στη λίστα επιθυμιών μου από την αρχή. Μικρή, κομψή και με τη φήμη αξιόπιστης κατασκευής να συνοδεύει πάντα όσα σχόλια διάβαζα για αυτήν. Έχοντας ήδη στη συλλογή μου μια άλλη μηχανή της Groma, την Modell T, ίδιας περιόδου, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι την ποιότητα των γραφομηχανών της. Στην ανάρτηση για την Modell T, είδαμε και την ιστορία της εταιρείας αυτής, από την Ανατολική Γερμανία. Μοναδικό "μειονέκτημα" στην εν λόγω Kolibri, ότι δεν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο. Δεν άφησα όμως την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Κολιμπρί, η έμπνευση. Είναι το πιο μικρό πουλί του κόσμου, με μέγεθος περίπου όσο μιας πεταλούδας! Ζει σε δάση αλλά και πιο ανοιχτές περιοχές με ανθοφόρα φυτά, τρέφεται πετώντας, φέρει εντυπωσιακά και έντονα χρώματα στο φτέρωμα του σώματός του και είναι γνωστό για την ταχύτητα με την οποία κουνάει τα φτερά του, καταφέρνοντας μέχρι 70 χτυπήματα το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 54 χλμ την ώρα. Μάλιστα, χρησιμοποιεί τα φτερά του περιστροφικά, κάτι που του επιτρέπει να πετά προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προς τα πίσω, αλλά και να αιωρείται ακίνητο. Μικρό, γρήγορο, αποτελεσματικό - αυτά είχαν στο νου τους οι σχεδιαστές της Groma.




Η μηχανή ήρθε στα χέρια μου σε πολύ καλή κατάσταση, καθαρή εσωτερικά και με περιορισμένη αλλά φυσιολογική φθορά από τα χρόνια στο κέλυφός της. Σε σχετικά καλή κατάσταση είναι και η όμορφη λεπτή θήκη της μηχανής, αν και κάπως ταλαιπωρημένη κυρίως εσωτερικά. Φέρει τον σειριακό αριθμό 644242 και κατασκευάστηκε το 1959. Βλέποντας από κοντά πόσο μικρή, λεπτή και ελαφριά είναι, μπήκα αμέσως σε διαδικασία σύγκρισης με μία άλλη αντίστοιχη ultra-portable μηχανή της συλλογής μου, την Hermes Baby του 1950. Οι δύο μηχανές είχαν τον ίδιο σκοπό και απευθύνονταν στο ίδιο κοινό, σε όσους ήθελαν μια γραφομηχανή για να την παίρνουν μαζί τους σε ταξίδια και συχνές επαγγελματικές μετακινήσεις.

Με μια πρώτη ματιά φαίνονται παρόμοιες, ωστόσο καθεμιά τους έχει το "δυνατό" της σημείο. Από θέμα βάρους, η Hermes Baby είναι σε πλεονεκτική θέση ζυγίζοντας μόλις 3,8 κιλά με τη λεπτή μεταλλική της θήκη, ενώ η Groma Kolibri με κυρίως υφασμάτινη θήκη ζυγίζει 4,4 κιλά. Η Kolibri, ωστόσο, είναι σχεδόν ένα εκατοστό πιο λεπτή, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω. Όσο για την αίσθηση κατά τη χρήση, που για μένα είναι και πιο σημαντικός παράγοντας, θεωρώ ότι η Groma Kolibri είναι ελαφρώς πιο άνετη, με τα πλήκτρα της να έχουν λίγο καλύτερη αίσθηση και απόκριση. Σκέφτομαι ότι στη σύγκριση θα μπορούσε να μπει και η Oliver Portable, μια επίσης ελαφριά και φορητή μηχανή (ζυγίζει 4,2 κιλά), όμως δεν είναι τόσο λεπτή όσο οι προηγούμενες δύο και επιπλέον χρειάζεται τη βάση της θήκης της για να χρησιμοποιηθεί απρόσκοπτα, κάτι που της δίνει μεγαλύτερο συνολικά όγκο.



Πρόκειται αναμφίβολα για μια όμορφη αισθητικά και προσεγμένη κατασκευαστικά γραφομηχανή που με λίγη τυπική περιποίηση θα μπορέσει να χρησιμοποιείται για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Joe, so good to see you here :) Well, I need to fix one or two things before I can fully use it. How about that comparison I tried? From your experience, is the Kolibri better than the Baby as for the feeling you get when you use it?

      Διαγραφή