6/recent/ticker-posts

Στο χειρουργείο με την Hermes Baby


Να λοιπόν και μια πρόκληση που αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να αντιμετωπίσω. Το σκεφτόμουν και για να είμαι ειλικρινής το απέφευγα καιρό, αλλά αν δεν παιδευτείς δε θα μάθεις. 

Λίγες μέρες πριν αγόρασα μια Hermes Baby, σε τιμή ιδιαιτέρως χαμηλή ως μη λειτουργική. Είχε πολλά χτυπήματα στο κέλυφος, της έλλειπε το κομμάτι που καλύπτει τα καρούλια, τα περισσότερα πλήκτρα κολλούσαν και η μελανοταινία δεν προχωρούσε σωστά. Γιατί την αγόρασα; Γιατί είχε τρία στοιχεία που χρειαζόμουν για μία δική μου Hermes Baby και που αν τα αγόραζα ως ανταλλακτικά από το εξωτερικό θα κόστιζαν πανάκριβα. Την δεξιά λαβή του κυλίνδρου, που από τη μηχανή μου έλειπε, δυο τρία πλήκτρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση κι ένα πολύ ομορφότερο προστατευτικό κάλυμμα με θήκη για χαρτιά στο εσωτερικό σε αντίθεση με της δικής μου που στην ουσία ήταν ένα απλό μεταλλικό καπάκι. 

Η δική μου Baby που χρειαζόταν τα ανταλλακτικά, φέρει αριθμό σειράς 9026229, κατασκευασμένη το 1967 στη Δυτική Γερμανία. Η μηχανή που αγόρασα για ...δωρήτρια οργάνων, φέρει αριθμό σειράς 6118632, κατασκευασμένη το 1965 στην Ελβετία. Δύο μόλις χρόνια διαφορά, την περίοδο που η παραγωγή των γραφομηχανών Baby θα περνούσε για πρώτη φορά "σε ξένα χέρια", ωστόσο η ίδια ακριβώς μηχανή μέσα και έξω.

Η Hermes Baby του 1967

Δουλεύοντας λίγο την Baby του 1965 με περίμενε μία ωραία έκπληξη. Η μηχανή διέθετε γραμματοσειρά Elite, την παραλλαγή δηλαδή της στάνταρ Courier γραμματοσειράς όπου τα γράμματα ήταν μικρότερα (12 cpi - characters per inch). Η πιο συνηθισμένη Courier γραμματοσειρά στις γραφομηχανές ήταν στην παραλλαγή Pica (10 cpi). Η αλήθεια είναι ότι τις Elite γραμματοσειρές τις προτιμώ γιατί εκτός του ότι μπορείς να γράψεις πιο πολλά σε μια σειρά, τα μικρότερα γράμματα φαίνονται επίσης πιο κομψά.

Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα να κάνω μεν την "εγχείρηση" που ήθελα, αλλά κρατώντας την Baby του 1965, που αν και χτυπημένη, βρώμικη κτλ, μηχανικά θα ήταν μια χαρά με τη σωστή περιποίηση.

Πρώτα έπρεπε να καθαριστεί καλά η Baby του 1965, η οποία διαπίστωσα ότι είχε και σπασμένο ribbon vibrator, το εξάρτημα δηλαδή μέσα από το οποίο περνάει η μελανοταινία και ανεβοκατεβαίνει με το χτύπημα των πλήκτρων. Ευτυχώς το αντίστοιχο εξάρτημα στη μηχανή του 1967 ήταν σε τέλεια κατάσταση, οπότε αυτό ήταν το πρώτο που μετέφερα από τη μία στην άλλη. Σειρά μετά πήρε ο μηχανισμός που γυρίζει το δεξί καρούλι ο οποίος δεν λειτουργούσε σωστά, πρόβλημα που διόρθωσα ευκολότερα απ' όσο περίμενα. Συνέχισα αλλάζοντας δύο σκουριασμένα ελατήρια, δύο πλήκτρα από τη μία μηχανή στην άλλη και τέλος συνέχισα με τη θήκη. 




Θα κρατούσα φυσικά την πολύ πιο όμορφη και χρήσιμη θήκη της μηχανής του 1965, όμως το μεταλλικό χερούλι της ήταν σπασμένο. Ευτυχώς, αν και διαφορετικά, τα καλύμματα και των δύο μηχανών έχουν τον ίδιο μηχανισμό που τα "κουμπώνει" πάνω στο σώμα της μηχανής. Η αλλαγή ήταν επίσης σχετικά εύκολη. 

Τέλος, για το κέλυφος και οι δύο μηχανές είχαν αρκετά χτυπήματα από τα χρόνια - για να κρατήσει το βάρος των μηχανών της χαμηλό η Hermes τοποθετούσε ένα μεταλλικό μεν, πολύ ψιλό δε κέλυφος που ήταν πολύ ευάλωτο. Προτίμησα να κρατήσω το κυρίως σώμα της μηχανής του 1965 (που γράφει Made in Switzerland) και από την μηχανή του 1967 πήρα το κομμάτι που καλύπτει τα καρούλια και τον πάτο που ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Και η "νέα" Hermes Baby είναι έτοιμη!


 

Και εννοείται, η Baby που θυσιάστηκε δε θα καταλήξει στα σκουπίδια! Θα γίνει γραφομηχανή εκμάθησης και πειραματισμού για ...πιθανά επόμενα χειρουργεία. 

Για το τέλος, δείτε ένα βίντεο της σειράς "Γραφομηχανεύοντας" από το κανάλι μου στο YouTube, όπου μιλάω για τις Hermes Baby, με συντροφιά τις τρεις μηχανές που είχα τότε στη διάθεσή μου - μία από αυτές είναι η μηχανή του 1967.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια