Γραφομηχανή VS σκόνη: Μια πιο οικονομική λύση


Η αφαίρεση της σκόνης είναι μία από τις πιο βασικές περιποιήσεις που συχνά πρέπει να κάνουμε στη γραφομηχανή μας για να τη διατηρούμε καθαρή και "ετοιμοπόλεμη". Η σκόνη αποτελεί μαζί με την υγρασία τον νούμερο ένα εχθρό της γραφομηχανής αφού με τον καιρό και με την έλλειψη συντήρησης, θα κάνει πολλά μηχανικά μέρη της μηχανής μας να κολλάνε και να μην αποδίδουν όπως πρέπει.

Συνήθως, για την αφαίρεση σκόνης από συσκευές και μηχανισμούς, χρησιμοποιούμε πεπιεσμένο αέρα σε σπρέι, που εύκολα προμηθευόμαστε από καταστήματα με χρώματα-σιδηρικά-ηλεκτρολογικά, από καταστήματα με αναλώσιμα γραφείου και άλλα. Τα σπρέι είναι πολύ πρακτικά, μικρά σε μέγεθος και πολύ εύχρηστα, ωστόσο, για κάποιον που πρέπει συχνά να χρησιμοποιεί αέρα, με μέσο όρο κόστους γύρω στα τρία ευρώ το καθένα (ανάλογα τη μάρκα, την περιεκτικότητα και την προέλευση) δεν είναι μάλλον και η πιο οικονομική λύση. Επιπλέον, τα σπρέι είναι εύφλεκτα. 

Μια καλή λύση αν κάποιος πρέπει τακτικά να χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα, είναι αυτή ενός αεροσυμπιεστή (ελληνιστί κομπρεσέρ). Ένας σχετικά φθηνός επώνυμος αεροσυμπιεστής αρχίζει από τα σαράντα ευρώ και θα σας εξυπηρετεί για πολλά χρόνια εξοικονομώντας σας χρήματα, με μόνα ίσως αρνητικά στοιχεία την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τον όποιο όγκο του.


Προσωπικά, αναζητούσα μια τρίτη λύση που να μπορεί να σταθεί ανάμεσα στο σπρέι και τον αεροσυμπιεστή τόσο στο θέμα του κόστους όσο και της πρακτικότητας. Και κάπως έτσι αποφάσισα (μεταξύ σοβαρού και αστείου) να δοκιμάσω μία κοινή τρόμπα ποδηλάτου. 

Είναι μια μικρή και πολύ εύχρηστη συσκευή, δεν πιάνει χώρο, δεν απαιτεί τροφοδοσία ρεύματος και μπορούμε να της κάνουμε απεριόριστη χρήση αφού δουλεύει με τον αέρα του χώρου που βρισκόμαστε. Μετά από σύντομη αναζήτηση αγόρασα μία τρόμπα ποδιού με πεντάλ, με κόστος μόλις πέντε ευρώ από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με παιχνίδια και διάφορα είδη για το σπίτι και άρχισα να την δοκιμάζω στην γραφομηχανή Adler Tippa του 1962 που απόκτησα πολύ πρόσφατα. 




Χρησιμοποιώντας μία από τις επιπλέον μυτούλες της τρόμπας που κουμπώνουν στο έμβολο είδα ότι μου ήταν πολύ εύκολο να καθαρίσω από τη σκόνη όλα τα δυσπρόσιτα σημεία του μηχανισμού. Και για ακόμα πιο δύσκολα σημεία, μπορούμε να βάλουμε στο έμβολο την πολύ πιο λεπτή μύτη που είναι για να φουσκώνουμε μπάλες και επάνω σε αυτήν να εφαρμόσουμε ένα μακρύ και λεπτό "καλαμάκι", σαν αυτό που έχουν και τα σπρέι. Ο αέρας που βγάζει η τρόμπα είναι ικανά δυνατός, ανάλογα βέβαια και την πίεση που εφαρμόζω στο πεντάλ - το οποίο, εννοείται, χρησιμοποιώ με το χέρι και όχι με το πόδι για πρακτικούς λόγους. Η τρόμπα κάνει την ίδια δουλειά με το σπρέι άψογα, ο δυνατός αέρας (όσο δυνατός θέλουμε κάθε φορά) απομακρύνει εύκολα και αποτελεσματικά τη σκόνη και τα χνούδια. Επίσης, μπορούμε με την τρόμπα να στεγνώσουμε και σημεία του μηχανισμού στα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει νέφτι ή κάποιο άλλο βελτιωτικό-καθαριστικό.


Τέλος, θα συμπληρώσω ότι με την τρόμπα καθάρισα ωραιότατα μετά τη γραφομηχανή το πληκτρολόγιο του φορητού μου υπολογιστή και το εσωτερικό του ραδιοενισχυτή μου - που είχα και πολύ καιρό να τον καθαρίσω.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια