Οι γραφομηχανές Optima γεννήθηκαν μέσα από τα σπλάχνα της περίφημης Olympia, στην πόλη Erfurt την περίοδο της σοβιετικής κατοχής της Ανατολικής Γερμανίας - αποτέλεσμα της ήττας της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εργοστάσιο της Olympia, όπως και πολλές ανατολικογερμανικές εταιρείες, το 1946 πέρασε σε σοβιετικό έλεγχο και το 1950 μετονομάστηκε σε VEB Olympia Büromaschinenwerk Erfurt. Στο μεταξύ ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα πρώην εργαζομένων της Olympia που είχε καταφύγει στην υπό βρετανική διοίκηση Δυτική Γερμανία, είχε δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή Wilhelmshaven, συνεχίζοντας εκεί την παραγωγή γραφομηχανών και διεκδικώντας την αποκλειστική χρήση του ονόματος Olympia. Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο δικαίωσε τους πρώην εργαζομένους και έτσι η ανατολικογερμανική εταιρεία στο Erfurt μετονομάστηκε, υιοθετώντας την επωνυμία Optima (VEB Optima Büromaschinenwerk).
Το εργοστάσιο της Optima στο Erfurt, είχε φτάσει να απασχολεί τη δεκαετία του '60 σχεδόν 7.000 εργαζομένους! |
Η σειρά Elite δημιουργήθηκε το 1933, ήταν σε παραγωγή από την Olympia μέχρι το 1948 και έπειτα πέρασε την Optima μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 καταγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη εμπορική πορεία. Οι ίδιες μηχανές είχαν κυκλοφορήσει και ως Elite (σκέτο, χωρίς αριθμό), Progress 3, Super, ενώ υπήρξε και ένα rebranding με την ονομασία Referent (αντί Optima), για εξαγωγικούς σκοπούς.
Όμορφος σχεδιασμός, ποιοτικά υλικά με κυρίαρχο το μέταλλο και η διαπιστωμένη αξιοπιστία στην κατασκευή των γερμανικών γραφομηχανών, είναι το τρίπτυχο που ακολουθούσαν οι Elite, όπως και τα περισσότερα μοντέλα της Optima. Τόσο οι συχνοί χρήστες όσο και οι συλλέκτες τις αγαπούν και τις αναζητούν όμως και για έναν ακόμη λόγο - τα πολλά και εντυπωσιακά χρώματα στα οποία είχαν κυκλοφορήσει οι συγκεκριμένες μηχανές και κάνουν σίγουρα τη διαφορά. Η δική μου Optima Elite 3, με σειριακό αριθμό 912389, κατασκευασμένη το 1955, έχει έναν γλυκό συνδυασμό ανοιχτού καφετί στο κυρίως σώμα και σκούρου στα πλήκτρα. Μου θυμίζει πάστα μόκα, ή τιραμισού.
Η μηχανή φέρει τυπικό ελληνικό πληκτρολόγιο διάταξης QWERTY με επιπλέον κεφαλαίους λατινικούς χαρακτήρες, λειτουργία στηλοθέτη (tab), τριπλή επιλογή διάκενου γραμμής (1, 1,5 και 2), τριπλή επιλογή χρήσης μελανοταινίας (μαύρο, κόκκινο, στένσιλ), card holder, εύχρηστα ρυθμιζόμενα περιθώρια σελίδας, μεγάλο paper support και κλείδωμα του κυλίνδρου για ασφαλή μεταφορά. Η συγκεκριμένη μηχανή έφτασε στα χέρια μου σε πολύ καλή μηχανική κατάσταση, με τη βάση της, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, χωρίς την υπόλοιπη θήκη μεταφοράς και προστασίας της. Το πληκτρολόγιο είναι σχεδιασμένο για άνετη δακτυλογράφηση, με τα πλήκτρα ειδικών λειτουργιών να είναι έξυπνα τοποθετημένα ελαφρώς ψηλότερα από τα γράμματα ώστε να αποφεύγονται λάθη, ενώ για τον ίδιο λόγο και το πλήκτρο κενού είναι τοποθετημένο μακρύτερα από την τελευταία σειρά γραμμάτων.
Από το 1961, η Optima εστίασε στην παραγωγή μεγαλύτερων γραφομηχανών γραφείου, δίνοντας στο κομμάτι των φορητών μηχανών χώρο στο άλλο μεγάλο ανατολικογερμανικό brand της εποχής, την Erika. Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 πέρασε στον έλεγχο της Robotron συνεχίζοντας έτσι μέχρι και τη χρεωκοπία της εταιρείας το 1999. Τον αμέσως επόμενο χρόνο δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η Optima Typewriter Works για την παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρονικών γραφομηχανών, ωστόσο δεν μακροημέρευσε και τελικά το 2006 το όνομα Optima πέρασε οριστικά στην ιστορία.
0 Σχόλια