ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥΣ

Η σχέση του συγγραφέα με τη γραφομηχανή του, ήταν πάντα μια σχέση βαθιά και ιδιαίτερη, όπως είναι και αυτή του μουσικού με το όργανό του. Η γραφομηχανή ήταν η καλύτερη φίλη, η ερωμένη, ο ψυχολόγος και πολλές φορές το alter ego του κάθε συγγραφέα και τα πλήκτρα της απορροφούσαν λόγια ανομολόγητα, σελίδες που διαβάσαμε και πολλές περισσότερες που δε διαβάσαμε ποτέ, πετάχτηκαν, τσαλακώθηκαν ή σκίστηκαν με μανία.

Σε αυτή την ανάρτηση, παίρνοντας έμπνευση από αντίστοιχες δημοσιεύσεις που έχω δει σε ξένες ιστοσελίδες, θα κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και θα δούμε γνωστούς και αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς με τις γραφομηχανές τους, είτε την ώρα της δημιουργίας, είτε και όχι. Ο Ευγένιος Τριβιζάς, φωτογραφημένος με την πρώτη του γραφομηχανή,
μια Imperial Good Companion.O Μένης Κουμανταρέας με την Olivetti Lettera του.
Δύο φωτογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη με γραφομηχανή Royal.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης με γραφομηχανή Hermes (πιθανόν μοντέλο Media). Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται στο γραφείο του και μια δεύτερη γραφομηχανή.Ο Γιώργος Λαζαρίδης στο γραφείο του - στιγμιότυπο από τηλεοπτική συνέντευξη.Η Άλκη Ζέη με ηλεκτρονική γραφομηχανή Brother.Ο Κώστας Ταχτσής με τη γραφομηχανή του.
Δύο φωτογραφίες της Κατερίνας Γώγου με τη θηριώδη γραφομηχανή της, IBM Selectric.Ο Βασίλης Αλεξάκης με γραφομηχανή Hermes.Ο Ρένος Αποστολίδης φωτογραφίζεται με τη γραφομηχανή του, μάρκας Underwood.Ο Νίκος Καρούζος στο γραφειάκι του διαμερίσματός του με γραφομηχανή Olivetti.Η Ζυράννα Ζατέλη που, κατά δήλωσή της, προτιμά να γράφει σε γραφομηχανή μέχρι σήμερα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια