Πού θα βρω νέο μελάνι γραφομηχανής;

Κάθε χρήστης γραφομηχανής θα κληθεί αργά ή γρήγορα να τοποθετήσει στη μηχανή του μια νέα μελανοταινία. Είτε επειδή η παλιά έχει ξεραθεί τυπώνοντας πλέον αχνά ή επειδή από τα χρόνια το υλικό της παρουσιάζει αλλοιώσεις, όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τη μελανοταινία της μηχανής μας. Όμως, πού μπορούμε να βρούμε σήμερα νέες μελανοταινίες;

Σε γενικές γραμμές, μιλώντας πάντα για την Ελλάδα, δεν είναι και πολύ εύκολο να αγοράσει κανείς μελανοταινία γραφομηχανής. Τα κοινά βιβλιοχαρτοπωλεία και τα μεγάλα καταστήματα με αναλώσιμα γραφείου δεν τις πωλούν πια, με εξαίρεση κάποια καταστήματα που μεμονωμένα διαθέτουν στοκ. Ωστόσο τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποια καταστήματα που πωλούν μελανοταινίες για γραφομηχανή - αρκεί μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να τα εντοπίσετε.

Προσοχή μη μπερδευτείτε κατά την αναζήτησή σας με τις μελανοταινίες για αριθμομηχανές, που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά σε γραφομηχανή.

Σχεδόν όλες οι μηχανικές γραφομηχανές παίρνουν μελανοταινία 13 χιλιοστών, μονόχρωμη μαύρη ή δίχρωμη μαύρο-κόκκινη σε καρούλια με διάμετρο περίπου 5,3 εκατοστών. Τα καρούλια "κάθονται" πάνω σε υποδοχές που επίσης στις περισσότερες μηχανικές γραφομηχανές είναι ίδιες, ωστόσο υπάρχουν και λίγα μοντέλα που χρειάζονται διαφορετικά καρούλια. Είναι καλό να γνωρίζετε αυτή τη λεπτομέρεια όταν αγοράζετε γραφομηχανή ώστε είτε να βρείτε μελανοταινία με καρούλια ειδικά για εκείνη, είτε να κρατήσετε τα καρούλια που ήδη έχει και να μεταφέρετε σε αυτά μόνοι σας την ταινία από άλλα κοινά καρούλια - μια διαδικασία πολύ εύκολη που θα σας γλιτώσει χρήματα. 

Το respooling (όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η παραπάνω διαδικασία) θα σας φανεί χρήσιμο και στην περίπτωση που αποκτήσετε μια γραφομηχανή με πιο ωραία και ιδιαίτερα καρούλια, (πχ μεταλλικά), που φαντάζομαι θα θέλετε να κρατήσετε αντί να τα πετάξετε για να βάλετε στη θέση τους πλαστικά.

Μέσα από το διαδίκτυο μπορείτε να παραγγείλετε εύκολα και σε πολύ καλές τιμές μελανοταινίες από το εξωτερικό. Στα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Amazon, έχετε στη διάθεσή σας μελανοταινίες για γραφομηχανές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καρούλια, όπως για παράδειγμα την Olivetti Lettera 32, την Hermes Baby, ή να αποκτήσετε "universal" μελανοταινίες για respooling είτε για μηχανές που δεν χρειάζονται ειδικά καρούλια. 

>> Δείτε εδώ περισσότερες επιλογές για μελάνια γραφομηχανής μέσα από το Amazon. <<

Για το τέλος να πω ότι στο κείμενο μιλήσαμε αποκλειστικά για την τυπική, κοινή μελανοταινία που δέχονται όλες οι μηχανικές και οι περισσότερες ηλεκτρικές γραφομηχανές. Όσοι έχετε ή σκέφτεστε να αποκτήσετε νεότερης γενιάς ηλεκτρονικές γραφομηχανές με μηχανισμό τύπου daisy wheel, θερμικές κ.α. τότε τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα, μιας που οι μηχανές αυτές χρησιμοποιούν ειδικές μελανοκασέτες που σήμερα δεν παράγονται. Μελάνια για αυτές τις μηχανές πρέπει να αναζητήσετε μόνο σε διαθέσιμο παλιό στοκ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια