Η επανάσταση της γραφομηχανής: Μανιφέστο για ένα κίνημα


Ένα μανιφέστο για μια επανάσταση που αρχίζει με μια γραφομηχανή. Γραμμένο από τον αμερικανό καθηγητή φιλοσοφίας, συγγραφέα, blogger και πρωτεργάτη της επιστροφής των γραφομηχανών, Richard Polt, το σύντομο αυτό κείμενο αντανακλά με συμβολικό τρόπο τη διάθεση όλο και περισσότερων ανθρώπων κάθε ηλικίας να αντισταθούν στο καθημερινό ψηφιακό χάος, δημιουργώντας στη ζωή τους αναλογικές οάσεις. Η χρήση γραφομηχανής, με την αποκοπή από τον ψηφιακό κόσμο και τις "ευκολίες" του, μας θυμίζει έναν ρυθμό ζωής διαφορετικό και πιο συμβατό. 

Και η γραφομηχανή μοιάζει για πολλούς να είναι μόνο η αρχή, καθώς επιστρέφουν και σε άλλα "χόμπι" από το παρελθόν, που όμως μας θέλουν ενεργητικά συμμέτοχους, παρά μονάχα παθητικούς χρήστες. Αναλογική φωτογραφία, μουσική σε φυσικά μέσα αναπαραγωγής, αλληλογραφία, χειροτεχνίες κ.α. Χόμπι και αντικείμενα με τα οποία δημιουργούμε μια σχέση βαθιά και ειλικρινή που αντέχει στο χρόνο. "Η επανάσταση αυτή δεν είναι από νοσταλγία", δηλώνει ο Polt, "μας δείχνει έναν άλλο δρόμο, όπου δημιουργείται χώρος για περισσότερη συγκέντρωση και αυτάρκεια στην εποχή αυτή της πληροφορίας".

Το μανιφέστο έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες (δείτε εδώ) και ήρθε πλέον η ώρα να μιλήσει και τη δική μας, βοηθώντας το μήνυμα να φτάσει σε ακόμα περισσότερα μάτια.


Το μανιφέστο αυτό έγινε η μαγιά για να δημιουργήσει ο Richard Polt το βιβλίο "The Typewriter Revolution - A Typist’s Companion for the 21st Century" (2015, Countryman Press). 

Το ελληνικό μανιφέστο δακτυλογραφήθηκε σε γραφομηχανή Olivetti Lettera DL του 1973.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια