Γραφομηχανές που τραβούν τα βλέμματα

Θαυμασμός, περιέργεια, νοσταλγία, ένα χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπο... τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα βλέμματα των περαστικών συναντήσουν μια γραφομηχανή σε ένα παλαιοπωλείο ή σε κάποιο υπαίθριο παζάρι; Το κείμενο δακτυλογραφήθηκε σε γραφομηχανή Olympia SM7 του 1962.


Πολλές φορές, όταν περιεργάζομαι μια γραφομηχανή σε ένα παζάρι ή σε κάποιο παλαιοπωλείο, από αυτά ειδικά που έχουν αρκετά πράγματα απλωμένα απ’ έξω, βλέπω κάποιους να σταματάνε κάπου κοντά μου για να ρίξουν μια ματιά – και δύο, και παραπάνω.

Συχνά μπαίνω στον πειρασμό να τους ανοίξω κουβέντα, να τους ρωτήσω τι είναι αυτό που τους κάνει να σταματάνε; Κάποια ανάμνηση που τους ξύπνησε η εικόνα της γραφομηχανής; Μια επιθυμία που σιγά σιγά ζωηρεύει μέσα τους; Απλή περιέργεια ίσως;

Οι περισσότεροι που έχω παρατηρήσει να σταματάνε είναι σχετικά μέσης ή λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Άνθρωποι, σκέφτομαι, που μάλλον παλαιότερα χρησιμοποιούσαν γραφομηχανή στη δουλειά τους ή ακόμα στο σπίτι τους, οπότε η απρόσμενη αυτή συνάντηση ερέθισε μέσα τους μια γλυκειά νοσταλγία. Κάποιοι πιθανόν να είναι συλλέκτες, κάθε είδους. Οι γραφομηχανές τα τελευταία αρκετά χρόνια είναι στα πάνω τους, πολλοί συλλέκτες τις αναζητούν χωρίς απαραίτητα να επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν. Συχνά ωστόσο σταματάνε πολύ νεότεροι σε ηλικία, που, λογικά, έχουν γεννηθεί πολύ μετά τη δύση της “εποχής των γραφομηχανών” στην εργασία ή την εκπαίδευση.

Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι που μου γεννά περισσότερο την επιθυμία κάποιες φορές να τους μιλήσω. Δεν το έχω κάνει ακόμα, με πιάνουν οι ντροπές μου. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που κοιτάζουν και για ποια δουλειά είναι φτιαγμένο. Τον ρόλο που έπαιξε κατά τον προηγούμενο αιώνα, τη σπουδαιότητα που κουβαλά.

Αναμφίβολα, μια γραφομηχανή σαν αντικείμενο δεν περνά απαρατήρητη. Ασκεί έντονη γοητεία. Σε προκαλεί να την κοιτάξεις, να την αγγίξεις, να πατήσεις τα πλήκτρα της, να νιώσεις το σφυράκι να χτυπάει τον κύλινδρο, να ακούσεις τον γλυκό ήχο από το κουδουνάκι της.

Πάντα χαίρομαι όταν κάποιος σταματάει να ρίξει μια ματιά ενώ περιεργάζομαι μια γραφομηχανή. Είναι όμορφο να μοιράζεσαι τη μαγεία ενός αντικειμένου παλιού, που άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου, βρίσκοντας επάξια μια δημιουργική θέση και στο σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια