Μια Remington Compact του 1933 παίρνει ξανά ζωή

Περίπου έναν μήνα πριν, αρχές Σεπτεμβρίου, αγόρασα από ένα υπαίθριο παζάρι αυτή την όμορφη φορητή Remington. Ήταν σε πραγματικά πολύ κακή κατάσταση. Βρώμικη, χτυπημένη, σκουριασμένη, στην κυριολεξία πεταμένη στα σκουπίδια.

Η εμφάνιση και ο σχεδιασμός αυτών των γραφομηχανών μου άρεσε πάντα και έτσι αποφάσισα να ρισκάρω και να την αγοράσω. Σκέφτηκα ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για μένα που τόσο πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με τις γραφομηχανές. 

Με το που έφερα τη μηχανή στο σπίτι και άρχισα να δοκιμάζω τι δουλεύει και τι όχι, διαπίστωσα με λύπη ότι στην ουσία δεν δούλευε τίποτα. Το στέλεχος του κυλίνδρου δεν κινούταν, ο μηχανισμός που ανασηκώνει τα τυπογραφικά στοιχεία για να γράψουν δεν ανταποκρινόταν, το πλήκτρο space όπως και το back space δεν δούλευαν επίσης. Μπορούσα μόνο να μετακινήσω ελεύθερα το κομμάτι του κυλίνδρου δεξιά και αριστερά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι συνδέεται με τον υπόλοιπο μηχανισμό και επίσης δεν ακουγόταν το χαρακτηριστικό κουδουνάκι όταν ο κύλινδρος έφτανε προς το τέρμα αριστερά. 


Οι Remington Portable θεωρούνται οι πρώτες πραγματικά φορητές γραφομηχανές, έκαναν την εμφάνισή τους το 1920 και είχαν μεγάλη επιτυχία στην αγορά. Η καινοτομία τους ήταν ο τρόπος που είχαν σχεδιαστεί τα τυπογραφικά στοιχεία, τα οποία ανασηκώνονταν όταν η μηχανή χρειαζόταν να γράψει και αναδιπλώνονταν προς τα πίσω όταν δεν θα έγραφε. Αυτός ο μηχανισμός επέτρεπε στις γραφομηχανές να έχουν μικρότερο μέγεθος, ενίσχυε την φορητότητά τους, ενώ τους έδωσε και την πολύ αναγνωρίσιμη εμφάνισή τους.


Μοντέλα και αρκετές παραλλαγές της συγκεκριμένης σειρά κυκλοφορούσαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Η δική μου μηχανή με αριθμό σειράς EC44308, έχει έτος κατασκευής το 1933 και ανήκει στη σειρά Compact Portable που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο της Remington στο Λονδίνο για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας - παραλλαγή, ουσιαστικά, του βασικού μοντέλου Portable #2.

Η ενασχόλησή μου με τη συγκεκριμένη μηχανή αποτέλεσε τρανή απόδειξη για το πόσο σημαντικό είναι να διατηρούνται οι γραφομηχανές καθαρές. Ένα ένα τα προβλήματα άρχισαν να λύνονται όσο εγώ απλά καθάριζα και απομάκρυνα τις δεκαετίες τις βρωμιάς από τον μηχανισμό. Χρειάστηκε επίσης να τοποθετήσω νέο κορδόνι για το στέλεχος του κυλίνδρου και να ρυθμίσω εν νέου κάποιες συνδέσεις που είχαν χτυπηθεί - το line spacing, το carriage release lever, το back space και τον επιλογέα χρώματος μελανοταινίας δύο θέσεων. Το μεταλλικό σώμα της γραφομηχανής, αφού καθαρίστηκε από τη σκουριά και το μεγαλύτερο μέρος του παλιού χρώματος, βάφτηκε εξ' ολοκλήρου, ενώ στο μέλλον έχω σκοπό να ξαναβάλω τα λογότυπα της Remington και του μοντέλου στην αρχική τους θέση.


Η μηχανή παρουσιάζει ακόμα προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του σπασμένου ribbon vibrator (το εξάρτημα μέσα από το οποίο περνάει η μελανοταινία και ανασηκώνεται κάθε φορά που ένα γράμμα πλησιάζει να χτυπήσει στον κύλινδρο) που χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης, το αριστερό καρούλι της μελανοταινίας δεν κάθεται σωστά στη θέση του. Υποψιάζομαι ότι κάτι πρέπει να λείπει από τον μηχανισμό που το κρατάει στη θέση του, αλλά ακόμα δε μπορώ να καταλάβω τι. Με τη σκουριά που ακόμα υπάρχει μέσα στον μηχανισμό δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Αφού δεν εμποδίζει τη λειτουργία της γραφομηχανής, θα την ανεχτώ.

Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να λύσω και αυτά τα δύο προβλήματα, ώστε να μπορέσω να βάλω μελανοταινία στη μηχανή και να γράψω κανονικά. Προς το παρόν, με το παλιό καλό κόλπο του καρμπόν, πήρα ένα μικρό δείγμα, έτσι, για την ιστορία - έστω και με τα αντιαισθητικά σημάδια που πάντα αφήνει αυτού του τύπου το λεπτό καρμπόν.

Πριν, ήταν μια άσχημα ταλαιπωρημένη μηχανή που πίστευα ότι τελικά θα κατέληγε στα σκουπίδια ή να πουληθεί για ανταλλακτικά. Τώρα, είναι ξανά μια όμορφη μηχανή με την οποία μπορώ και να γράψω! Αυτό είναι που τα κάνει όλα να αξίζουν.

Διαβάστε περισσότερα για τις προπολεμικές Remington Portable στην ιστοσελίδα του Richard Polt.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Congratulations on your work on this little machine. These Remington Portables are delightful to work with, both for typing and repairing - one of my favourite types :)
    Surprisingly robust machines too.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much, Robert. I hope I can soon fix the ribbon vibrator problem and the issue with the left ribbon spool, so that I can use this little beauty in a normal way.

      Διαγραφή